fbpx
-

Linkkivero vei kuvat Facebook-jaoista

Article 15 EUCD (European Union Copyright Directive) on osa Euroopan unionin tekijänoikeusdirektiiviä, joka hyväksyttiin vuonna 2019 ja joka tuli voimaan jäsenmaissa vuoden 2021 kesäkuussa. Kyseinen artikla tunnetaan myös nimellä “linkkivero” ja se käsittelee uutissivustoja koskevia tekijänoikeuksia.

Article 15 EUCD koskee tekijänoikeuksien suojaa digitaalisessa ympäristössä. Sen tavoitteena on varmistaa, että uutissivustot saavat oikeuden korvaukseen, kun muut verkkopalvelut jakavat niiden sisältöä, kuten otsikoita ja lyhyitä otteita, esimerkiksi hakutuloksissa tai sosiaalisessa mediassa.

Merkillepantavaa on, että sosiaalisen median palvelut näyttävät pääsääntöisesti uutissivujen itse heitä varten tuottamaa sisältöä. Some-jakoihin tarkoitettu sisältö on laitettu sivulle OpenGraph-meta-tagien alle. Uutissivustot voisivat halutessaan jättää meta-kuvaukset toteuttamatta, jos ne eivät haluaisi kuviaan sosiaalisen median palveluihin.

Uusi direktiivi on sinänsä erikoinen, että nykyisen kaltainen “klikkijournalismi” perustuu hyvin pitkälle hauskasti keksittyihin otsikoihin ja hyvin muotoiltuihin meta-tageihin. Tavallinen some-käyttäjä huomaa uuden direktiivin vaikutukset lähinnä Facebookissa, jonka nykyinen käyttäjäryhmä taitaa olla lähinnä virkamiehet ja keski-ikäiset sovelluskehittäjät.

Facebook on toteuttanut uuden direktiivin niin, että uutissivujen tulee rekisteröidä itsensä Facebookkiin (https://www.facebook.com/help/533727544131571) ja antaa Facebookille lupa meta-tagien käsittelyyn.

Onkohan Suomen suurimmilta mediataloilta unohtunut tämä rekisteröinti? Heidän meta-taginsa toimivat kuten ennenkin. Meta-tagit sisältävät edelleen kuvan sekä kuvauksen artikkelista, mutta ne eivät näy Facebookissa, sillä rekisteröintiä ei ole tehty. Kuvausten näkyminen toisi varmasti enemmän kävijöitä sivuille.