fbpx
-

Sairaana levätään – jatkossakin

Hallitusohjelman julkistuksen jälkeen heräsi monessa työpaikassa keskustelu esityksestä ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuudesta, niin meilläkin. Alallamme ei ole yleissitovaa TES:iä, jolloin lain toteutuessa muutos koskisi myös ohjelmistokehittäjiä.

Meidän keskustelumme palkattomasta sairausloman ensimmäisestä päivästä oli lyhyt: totesimme yhdessä, että ehdotus on Cloudamiten arvoja ja kulttuuria vastaan. Tärkeimmät arvomme, rehtiys ja läpinäkyvyys, liittyvät luottamukseen. Meillä ei ole minkäänlaista syytä epäillä kenenkään olevan pois töistä turhaan – päinvastoin, välillä pitää muistuttaa kuuntelemaan kehoaan ja malttamaan levätä. Väsynyt ja kipeä ihminen tekee todennäköisesti aivoillaan töitä hitaammin ja virheiden määrä kasvaa.

Maksamme myös jatkossa palkan ensimmäisestä sairauslomapäivästä ja suosittelemme jokaista kuuntelemaan itseään. Yksi oikein ajoitettu lepopäivä tuntuu joskus estävän isomman sairastumisen. Kuten aiemminkin, luottamus kattaa meillä myös oman terveystilanteen arvioinnin: meillä ei tarvitse kuormittaa terveydenhoitoa saikkulappuja hakemalla, vaan pois voi olla omalla ilmoituksella, jos olo ei vaadi ammattilaisen arviota tai apua. Työterveyssopimuksemme ja vapaa-ajan vakuutuksemme kattavat tarvittavan hoidon, mikäli sairastuminen onkin jotain muuta kuin ohimenevä virustauti tai itselle tuttu krooninen vaiva.

Sairausloman mahdollisista muutoksista keskustellessa totesimme samalla, että tämä koskee totta kai myös lapsen sairastumista. Suunniteltu lakimuutos ei koske tällaista tilapäistä hoitovapaata, koska laki ei ole vaatinut työnantajia maksamaan näistä poissaoloista tähänkään asti. Meillä on yleissitovan TES:in puutteesta huolimatta ollut linjana tehdä asiat vähintään yhtä hyvin kuin TES:eissä, mielellään paremminkin, ja niinpä maksamme samalla tavoin myös sairastunutta lasta hoitavalle vanhemmalle. Vaikka etätyössä voikin joskus selvitä lapsen sairastaessa, on vanhemmankin hyvä pitää lepopäivä aivotyöstä, jos on yön vaihtanut lakanoita oksentavalle lapselle.

Isä pitää sylissään lasta. Sairaana levätään jatkossakin. Cloudamite maksaa jatkossakin ensimmäisen sairauslomapäivän palkan. Myös lapsen sairastaessa.

Sairauslomasta ja tilapäisestä hoitovapaasta tulee työnantajalle kuluja, mutta nämä ovat pieniä verrattuna pidempiin sairastumisiin tai niihin tilastollisiin riskeihin, joita esim. perheestään vieraantuneella keski-ikäisellä miehellä on. Ihmiset, cloudamitelaiset, ovat yrityksemme ydin ja tuottavuuttakin ajatellen ehdottomasti kaikkein tärkeintä on pitää huolta tekijöidemme hyvinvoinnista. Uskomme vahvasti, että näin varmistamme myös jatkossa kannattavan ja kiinnostavia töitä tarjoavan Cloudamiten.