fbpx
-

Palkataan seniori – vaiko sittenkin juniori?

Ohjelmistokehittäjistä on jatkuvasti pulaa, mutta usein tällä viitataan kokeneisiin kehittäjiin. Kyseessä on kohtaanto-ongelma eli sekä työpaikkoja että työnhakijoita on paljon, mutta tarve ja tekijät eivät kohtaa. Osittain tämä johtunee alan nopeasta kehityksestä ja siihen liittyvästä osaamisen vanhentumisesta, mutta vastavalmistuneiden juniorien kohdalla tästä ei voi olla kyse. Mikä vaikeuttaa juniorikehittäjien palkkaamista ja miten ongelman voisi taklata?

Me Cloudamitella olemme miettineet tätä teemaa lähiaikoina paljonkin, koska haluamme olla hyvä kasvattajaseura lahjakkaille juniorikehittäjille. Joukkueemme on nimittäin täynnä kokeneita konkareita (keskimäärin yli 20 vuotta kokemusta!), jotka mielellään tukevat uusien kykyjen pääsyä alalle. Tämä on koko alan kannalta tärkeää, sillä uusia senioreja ei synny tyhjästä. Ymmärrämme kyllä, että asiakasyrityksissämme on harvoin tilannetta, jossa ajateltaisiin ensisijaisesti koko alan kehitystä, vaan yleensä edessä on akuutti osaamistarve, joka täytyy ratkaista mahdollisimman nopeasti, kustannustehokkaasti ja vaivattomasti. Tällöin voi tuntua houkuttelevalta pelata varman päälle ja palkata mahdollisimman kokenut tekijä. Tarpeeksi teemaa pohdittuamme olemme kuitenkin sitä mieltä, että on tilanteita, joissa on kannattavampaa palkata juniori.

Milloin?

Olennaista on tunnistaa projekteissa ne tehtävät, joihin voidaan palkata junioriosaaja. Tämä pohjautuu usein tiimin osaajien arvioon. Kokeneet seniorikehittäjät osaavat arvioida tarvetta; tarvitaanko todella kokenut asiantuntija vai olisivatko tehtävät palasteltavissa osiin, joita myös lyhyemmällä kokemuksella voisi hoitaa? Kokeneet cloudamitelaiset pitävät omissa projekteissaan silmänsä auki mahdollisten asiantuntijatarpeiden varalta ja pyrkivät tarjoamaan ajan myötä kertyneen näkemyksensä pohjalta mahdollisimman osuvia ja kustannustehokkaita ratkaisuja tekemisen organisoimiseksi. Joskus ratkaisuehdotus voi olla juniorikonsultti keventämässä senioreiden työkuormaa, jolloin heidän aikaansa vapautuu toisenlaisiin tehtäviin ja koko tiimin työ tehostuu. Asiakkaamme edustaja voi sitten arvioida, haluavatko he rekrytoida kehittäjän oman organisaationsa palkkalistoille (ns. inhouse-tekijä) vai olisiko alihankintana rekrytoitu juniorikonsultti parempi vaihtoehto.

Miksi?

Työnantajan näkökulmasta kokeneen seniorin palkkaaminen voi olla riskittömämpi vaihtoehto ja siksi usein ensisijainen tavoite. Tehtäviin, jotka soveltuvat juniori- tai spesialistitasoisille osaajille, ei kuitenkaan ole taloudellista palkata seniorikehittäjää – ja joskus voi olla, ettei seniori välttämättä koe sellaisia tehtäviä riittävän motivoiviksi jaksaakseen projektissa pitkään. Voisiko konsulttifirma olla osa ratkaisua? Näin me Cloudamitella uskomme.

Miten? 

Seniorien palkkaaminen voi tuntua myös yksinkertaisesti vaivattomammalta; halutaan jonkinlainen tae siitä, että uusi työntekijä on tottunut työelämään käytäntöihin ja perusasiat ovat tuttuja. Konsulttifirman kautta rekrytointi voi helpottaa tätä huolta. Kun työnantaja tekee Cloudamiten kanssa sopimuksen junioritason asiantuntijasta, me lupaamme osaavan tekijän sekä tuemme ja valmennamme häntä tarpeen mukaan. Asiakas voi jopa vaihtaa tekijää, jos paljastuisi, ettei juniori ollutkaan oletetunlainen osaaja.

Uuden uran alussa oleva ohjelmistokehittäjä puolestaan saa kahden organisaation tuen: sekä asiakasorganisaation tiimin että Cloudamiten, oman työnantajansa. Me hoidamme useita työsuhteen alkuun liittyviä käytännön asioita sekä tarvittaessa perehdytystä työelämään ihan yleisesti, jolloin esim. verokorttiin, sairauslomiin ja vuosilomalakiin tutustuminen ei rasita asiakasorganisaatiota. Asiakkaanamme on helpompaa ja riskittömämpää ottaa projektiin nuori työntekijä, kun tietää, että Cloudamite on hänen takanaan.

Taloudellisen säästön lisäksi juniorikehittäjän palkkaaminen tarjoaa tiimiin uudenlaisia ajatuskulkuja, tuoretta osaamista ja uuden tekijän innon. Uransa alussa oleva kehittäjä on usein motivoitunut tekemään kaikenlaisia tehtäviä oppiakseen mahdollisimman paljon, mahdollisimman nopeasti. Sopivantasoiset tehtävät ja haasteet jokaiselle tiimin jäsenelle pitävät koko tiimin motivoituneena. Moninainen tiimi tukee kokeneidenkin osaajien kehittymistä ja siten koko organisaation oppimista. Moninainen tiimi piristää työyhteisöä, tukee kokeneidenkin osaajien kehittymistä ja siten koko organisaation oppimista.

nuori nainen työskentelee usean näytön keskellä

Jos tiimissäsi voisi olla junioriosaajan kokoinen paikka, autamme mielellämme. Tavoitat meidät sähköpostilla [email protected] tai olemalla yhteydessä Janiin tai Katariinaan.